Kaffe från Sydamerika
   

Colombia, Tarqui
NEMESIO RAMOS

I norra delen av området Tarqui ligger gården Las Galaxias. På mindre än 3 hektar odlas det kaffe som i år utsågs till vinnare av tävlingen de Ferria de Café Especiale de Tarqui. Tävligen utser varje år det bästa kaffet från området, och syftar till att lyfta fram småskaliga producenter som just Nemesio. Vi har fått förmånen att köpa kaffe från  vinnarlotten och är mycket stolta över att kunna presentera detta unika kaffe i absolut världsklass. 

Smakprofil: Smörig och söt med toner av jasmine och tropisk frukt
Processmetod: Washed
Arabicatyp: Caturra
Altitud: 1700 meter över havet
 
 

Colombia, Tarqui
YURANI MANJAREZ

Tarqui är namnet på en av de delar i det annars erkända Huila som fortfarande är relativt outforskad. Det extremt växlande klimatet här skapar unika förhållanden för att odla fantastiskt kaffe, men ger också bönderna en stor utmaning när kaffet skördats och bären skall tvättas och torkas. Trots detta har kunskap och erfarenhet hos engagerade producenter som Yurani satt regionen på kartan och gjort att den idag förknippas med kaffe av mycket hög kvalitet, medunik smakprofil.

Smakprofil: Fet och komplex med toner av tropisk frukt och choklad
Processmetod: Washed
Arabicatyp: Caturra
Altitud: 1900 meter över havet
 
 

Colombia, Palestina
VICTOR BARRERA

Gården Finca el Tosoro drivs av Victor Barrera. Han var en av de första producenterna i området att ta det modiga beslutet att börja odla Tabi. Denna arabicatyp är en korsning mellan Typica, Bourbon och Timor Hybrid. Då den är resistent mot sjukdomen ”leaf rust” innebär det att Victor och hans familj kan räkna med en mer konsekvent skörd - och på så vis få tryggheten i en bättre inkomst. Gårdens läge har sedan visat sig vara en perfekt miljö för de nya träden och det kaffe som produceras här idag håller högre kvalitet och smakar bättre än någonsin förut.

Smakprofil: Smörig och komplex med toner av mogen grape och röda bär
Processmetod: Washed
Arabicatyp: Tabi
Altitud: 1750 meter över havet