Presskanna

Denna klassiska bryggare har modifierats många gånger under årens lopp. Den första kan ha sitt ursprung i Frankrike, men den patenterades första gången av den italienska designern Attilio Calimani år 1929. Kärt barn har många namn - denna bryggare har många olika benämningar runt om i världen. Sättet att brygga är enkelt - i med grovmalet kaffe, på med vatten, låt stå och tryck sedan ner filtret.

Antal koppar: 5-6 (stor presskanna)
Dosering kaffe: 60 gram
Malningsgrad: Något finare än grovt
Dosering vatten: 1 liter / 1000 gram
Vattentemperatur: 95 grader


Så här gör du

Värm upp vattnet. Mal kaffet och lägg i bryggaren. Mät upp vattnet, antingen i cl i en kanna innan eller i gram under bryggningen. Häll på vatten och blanda runt så att allt kaffe blötläggs. Låt dra i fyra minuter. Blanda runt kaffet igen och pressa därefter ner filtret försiktigt. Låt svalna något innan kaffet avnjuts - då kommer alla smaker fram bättre.