Hario V60

Det japanska företaget Hario har tagit det klassiska Melittafiltret i porslin till en ny nivå - genom att tillverka denna bryggare i glas, metall, plast och keramik i flera olika storlekar och färger. Både den koniska formen, storleken på hålet samt insidans struktur bidrar till bryggningens kvalitet. Här brygger du kaffe genom ett pappersfilter och direkt ner i din kopp eller i en liten kanna.

Antal koppar: 1
Dosering kaffe: 15 gram
Malningsgrad: Medium
Dosering vatten: 25cl / 250 gram
Vattentemperatur: 95 grader


Så här gör du

Värm upp vattnet. Sätt i filtret i bryggaren och häll lite hett vatten över filtret för att förfukta det –  det gör att papperssmaken försvinner. Töm kannan eller koppen du brygger i på detta vatten. Mal kaffet och lägg i filtret. Mät upp vattnet, antingen i cl i en kanna innan eller i gram under bryggningen. Börja med att förfukta kaffet genom att täcka allt kaffe med lite vatten och låt det »blomma ut«. Låt stå 30 sekunder och fortsätt sedan hälla hela vattenmängden sakta under 1,5 minut. Låt svalna något innan du dricker det - då kommer du uppleva smaken ännu intensivare.