Espresso

Espresso har kommit att bli en av världens mest populära bryggmetoder. Genom nio bars tryck brygger man en liten mängd starkt kaffe. Den moderna espressomaskinen uppfanns 1937 av Achille Gaggia och finns idag för både hemmabruk och professionellt bruk på kaffebarer. Det är en bryggmetod där stor precision bör läggas vid malning, dosering och bryggtid, för att kaffet ska komma till sin rätta. 

Antal koppar: En dubbel espresso
Dosering kaffe: Ca 20 gram
Malningsgrad: Fint
Dosering vatten: 5 cl färdig espresso
Vattentemperatur: 95 grader


Så här gör du

Mal kaffet direkt ner i filterhållaren och tryck till med tampern så du får en jämn och tät kaka. Spola igenom bryggruppen för att få bort kafferester och jämna till temperaturen. Sätt i handtaget, sätt under en kopp och tryck igång bryggningen direkt. Låt det brygga mellan 25-30 sekunder och tills du fått runt 5 cl färdig espresso i koppen. Får du för lite vätska, justera malningsgraden grövre och vice versa. Espressobryggning är komplext och skiljer sig från maskin till maskin samt kaffe till kaffe, så det krävs lite träning för att få det riktigt bra.