Kaffe från en gård eller ett kooperativ

 

 

Colombia Tarqui

YOBANI RAMOS

Ett område i Colombia som vi känner lite extra för är Tarqui. De senaste åren har tävlingen Copa Café Especial Tarqui hållits och vi har fått äran att vara med och döma. Det var under den här tävlingen som vi träffade Yobani Ramos för första gången och fick chansen att smaka på hennes kaffe. Hårt arbete och höga ambitioner driver henne till att odla fantastiskt kaffe och detta bevisades under tävlingen som hon vann. På 1750 meter ligger hennes gård Finca La Fuente och här odlas arabicatypen Caturra. Detta är ett alldeles fantastiskt kaffe.

 

Smakprofil: Josig och söt toner av tropisk frukt och röda bär

Processmetod: Washed

Arabicatyp: Caturra

Altitud: 1750 meter över havet

Skördat: Juli 2017
Truly Special poäng: 8,0 / 10,0

 

Rwanda Nyamagabe

NYAMURINDA

 

 

Francine och Immaculate är två systrar som beslutade sig för att återvända till sitt barndomshem och starta en kaffegård, några år efter att de förlorat hela sin familj i folkmordet i Rwanda. När den första skörden kom så blev nästa steg att också bygga en egen tvättstation vilket innebär att de gick från plantering, till skörd, till att också processa. Idag arbetar de inte bara med sitt eget kaffe, utan köper också kaffebär från närliggande gårdar, särskilt de som drivs av kvinnor. Idag är det också kvinnor som driver alla aspekter av tvättstationen.

 

Smakprofil: Josig och floral med toner av persika och aprikos
Processmetod: Washed

Arabicatyp: Red Bourbon

Altitud: 1600 meter över havet

Skördat: Juli 2017

 
 

Brasilien Mantiqueira de Minas

EMILIO RAIMUNDO FARIA

I Brasilien produceras runt 50% av all världens kaffe. Detta gör Brasilien till världens största producent av kaffe vilket ger oss ett oerhört brett spektrum av olika sorter att välja från. Just detta kommer från gården Fazendinha som är belägen på 1200 meter alldeles vid Mantiqueirabergen. Närheten till bergen ger svala nätter och leder till en långsammare mognadsprocess av kaffebären. Detta, tillsammans med den minerealrika jorden, ger oss ett mer komplext och spännande kaffe. Producenten Emilio Raimundo Faria uppmuntrades av sin far att börja odla kaffe och för fem år sedan köpte han sin gård där han idag odlar de gula Bourbonbären som gett oss detta kaffe. När bären skördats och sorteras läggs de ut i solen för att torka vilket resulterar i en fylligare kopp med mycket sötma.

 

Smakprofil: Fyllig och söt med toner av choklad och hasselnötter
Processmetod: Natural

Arabicatyp: Yellow Bourbon

Altitud: 1200 meter över havet

Skördat: Juli 2017