Chemex

Denna ikoniska kaffebryggare uppfanns 1941 och har sett likadan ut sedan dess med dess glaskropp och trä- eller glashandtag – och har vunnit priser för dess design. Här brygger du kaffe genom ett pappersfilter rakt ner i den eleganta serveringskannan – gott och snyggt! Perfekt bryggmetod för fruktiga och lätta kaffen.

Antal koppar: 4
Dosering kaffe: 48g
Malningsgrad: Grovt
Dosering vatten: 80 cl / 800g
Vattentemperatur: 95 grader


Så här gör du

Värm upp vattnet. Sätt i filtret i bryggaren och häll lite hett vatten över filtret för att förfukta det –  det gör att papperssmaken försvinner. Töm chemexen på detta vatten. Mal kaffet grovt och lägg i filtret. Mät upp vattnet, antingen i cl i en kanna innan eller i gram under bryggningen. Börja med att förfukta kaffet genom att täcka allt kaffe med lite vatten och låt det »blomma ut«. Låt stå 30 sekunder och fortsätt sedan hälla hela vattenmängden sakta under 3,5 minuter. Låt svalna något innan du dricker det - då kommer du uppleva smaken ännu intensivare.