Kaffe från Afrika

 

Kenya Kirinyaga

KAMWANGI AA

I regionen Kirinyaga i Kenya blommar kaffeträden mellan februari och mars. Vita, jasmindoftande blommor blir till röda kaffebär som är klara att skördas i november - december samma år. Detta kaffe kommer från processtationen Kamwangi Factory som ligger strax söder om Mount Kenya och här har man utmärkt sig genom sitt fokus på så väl smak och kvalitet som hållbarhet. Stationen fungerar som en knutpunkt för nästan tusen bönder som tar hit sina bär för att få dem förädlade till råkaffe. Bären sorteras för hand och de mogna och sötaste väljs ut för att sedan skilja bönorna åt från bären. När bönorna sedan ska tvättas rena går det vanligtvis åt mycket vatten, vilket är påfrestande för naturen. På Kamwangi har man dock minskat sin vattenanvändning markant sedan man börjat att flera gånger återanvända det vatten som används i processen. Resultatet av böndernas jobb, såväl som arbetet på stationen, märks väl i det färdiga kaffet. Vi är stolta över att få presentera årets första kenyanska kaffe - en kopp med tydliga spår av de fina, mogna kaffebären från Kirinyaga.

Smakprofil: Josig och söt med toner av björnbär och citrus

Processmetod: Washed

Arabicatyp: SL28 och SL34

Altitud: 1800 meter över havet

Skördat: December 2016

 

Kenya Kirinyaga

MUTHONJO

I östra Kenya på gården Muthonjo Estate växer kaffeträden i rik och sandig vulkanisk jord. Kaffebönder i Kenya lämnar i regel de mogna bären till en större, kollektiv processtation. Här sköts däremot arbetet på plats på gården, vilket ger producenten mycket större frihet, kontroll och möjlighet att nå högre kvalitet. När bären inte blandas med skörden från andra gårdar ökar dessutom spårbarheten samtidigt som kaffet får chansen att visa sin fulla potential och unika karaktär.

 

Smakprofil: Frisk och krämig med toner av rabarber och vanilj

Processmetod: Washed

Arabicatyp: SL28, SL34 och Ruiru

Altitud: 1600 meter över havet

Skördat: December 2016