Kaffe från Afrika

 

Kenya Kirinyaga

KAMWANGI AA

I regionen Kirinyaga i Kenya blommar kaffeträden mellan februari och mars. Vita, jasmindoftande blommor blir till röda kaffebär som är klara att skördas i november - december samma år. Detta kaffe kommer från processtationen Kamwangi Factory som ligger strax söder om Mount Kenya och här har man utmärkt sig genom sitt fokus på så väl smak och kvalitet som hållbarhet. Stationen fungerar som en knutpunkt för nästan tusen bönder som tar hit sina bär för att få dem förädlade till råkaffe. Bären sorteras för hand och de mogna och sötaste väljs ut för att sedan skilja bönorna åt från bären. När bönorna sedan ska tvättas rena går det vanligtvis åt mycket vatten, vilket är påfrestande för naturen. På Kamwangi har man dock minskat sin vattenanvändning markant sedan man börjat att flera gånger återanvända det vatten som används i processen. Resultatet av böndernas jobb, såväl som arbetet på stationen, märks väl i det färdiga kaffet. Vi är stolta över att få presentera årets första kenyanska kaffe - en kopp med tydliga spår av de fina, mogna kaffebären från Kirinyaga.

Smakprofil: Josig och söt med toner av björnbär och citrus
Processmetod: Washed
Arabicatyp: SL28 och SL34
Altitud: 1800 meter över havet
Skördat: December 2016

 

Rwanda Rulindo district

BULIZA PB

I norra Rwandas högt belägna delar ligger tvättstationen Buliza. Hit kommer cirka tusen bönder som odlar sitt kaffe i den rika, vulkaniska jord som finns i omgivningen. På tvättstationen sorteras först omogna bär bort. Därefter skalas kaffet mekaniskt och sorteras upp efter storlek. Allra minst är de så kallade pärlbönorna. I vissa fall befruktas endast ett av kaffebärets två fröer, vilket ger dessa bönor utrymme att bilda en rund, pärlliknande form inuti bäret.

Smakprofil: Mjuk och söt med toner av jasmine och röda vinbär
Processmetod: Washed
Arabicatyp: Bourbon peaberry
Altitud: 1800 meter över havet
Skördat: September 2016