Aeropress

Denna kaffebryggare uppfanns i USA 2005. Den består av två plastcylindrar där man lägger det malda kaffet och vattnet i den ena, och sedan pressar det igenom ett pappersfilter med den andra. Filtret är extremt fint, vilket gör att den färdiga drycken blir väldigt ren. Bryggtiden är också väldigt kort, mellan 45 sekunder — 2 minuter beroende på vilka smaker man vill få fram.

Antal koppar: 1
Dosering kaffe: 14 gram
Malningsgrad: Något finare än medium
Dosering vatten: 23 cl / 230 gram
Vattentemperatur: 92 grader


Så här gör du

Värm upp vattnet. Sätt i filtret i bryggaren och häll lite hett vatten över filtret för att förfukta det –  det gör att papperssmaken försvinner. Mal kaffet och lägg i bryggaren som du satt över en stadig kanna eller kopp. Mät upp vattnet, antingen i cl i en kanna innan eller i gram under bryggningen. Häll på vatten försiktigt och rör sedan runt så att allt kaffe och vatten blandar sig. Placera därefter den övre cylindern på den undre. Låt dra ca 45 sekunder och pressa därefter försiktigt ner den övre cylindern under 20 sekunder till allt vatten kommit igenom kaffet.