Matts Johansson, grundare och ägare, berättar da Matteos historia:

”Vårt första kafé startade vi 1993, Café Java på Vasagatan. Två år senare öppnade vi Caffé Espresso i Victoriapassagen, som då var ett nergånget område i centrala Göteborg. Vi öppnade upp i en väldigt liten lokal och var då en av de första som serverade espresso och latte åt göteborgarna. Några år senare sålde vi kaféet och flyttade till Italien i ett par år. Efter hemkomsten jobbade jag som konsult inom kafébranschen, men saknade den riktiga kafédriften. 2003 öppnade vi da Matteo på Marstrand, i samma hus som jag och min familj bodde i. da Matteo betyder ”hos Matteo”. da Matteo var alltså fött och samma år tog jag över kaféet i Victoriapassagen igen och döpte även detta till da Matteo. Redan år 2003 på Marstrand fanns längtan att rosta eget kaffe. Jag ville skapa ett nytt uttryck – en blandning av den italienska och nordiska coffee shopen. Längtan fanns där men blev verklighet först fyra år senare, samma år som var det sista året för kaféet på Marstrand.

da Matteo Vallgatan med kafé och rosteri föddes alltså i juli 2007 på Vallgatan 5 i Göteborg. Plötsligt skulle vi ta oss an en helt ny produkt och ett helt nytt sätt att arbeta – business to business. Produkten krävde att vi lärde oss om inköp, rostprofiler, smakprofiler samt vilken typ av produkt som faktiskt fungerade på marknaden. En annan längtan hade funnits inom mig några år – att baka eget bröd. Under 2008 och 2009 började man se en tendens till utveckling inom kvalitetsbröd på stockholmsmarknaden. Jag kände att tiden var mogen för liknande koncept i Göteborg och i april 2010 fick vi möjlighet att ta över en fantastisk lokal på Magasinsgatan 17A, bara några meter från Vallgatan 5. Detta blev vårt nya kafferosteri, surdegsbageri och kafé i en och samma lokal. Vi hade nu skapat en produktionslokal i hjärtat av Göteborg, med synlig rostning och bakning, där vi kunde visa vårt hantverk.

Vi vill fortsätta vara en aktiv spelare på den svenska kaffe-, bröd- och kafémarknaden genom att fortsätta växa och få fler gäster att förstå hur gott kaffe och bröd kan smaka. Välkommen att följa med på vår resa.”